درباره ما

فرصت‌های شغلی

تلفن: ۶۴۹۱۲۳۴۰-۰۲۱

فرصت‌های شغلی

منیپولیتورهای مفصلی – کاربرد و تجهیزات آن‌ها

منیپولیتور یا بالانسر دستگاهی است که برای جابجایی و حرکت دادن اشیا سنگین به کار می‌رود. منیپولیتورها از بخش‌های مختلفی مانند بازو، مفصل و تولینگ تشکیل شده‌اند که می‌توانند به صورت جداگانه یا با هم حرکت کنند.

منیپولیتورها در صنایع مختلفی مانند خودروسازی، الکترونیک، نساجی، و مواد غذایی کاربرد دارند. از جمله کاربردهای منیپولیتورها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • جابجایی قطعات سنگین و خطرناک
  • انجام کارهای تکراری و طاقت‌فرسا
  • مونتاژ و خطوط تولید
  • انبارداری و جابجایی مواد

در ادامه به توضیح نوع مفصلی منیپولیتورهای می‌پردازیم.

منیپولیتورهای مفصلی (ARTICULATED MANIPULATORS)

نوعی منیپولیتور که با بهره گیری از مکانیزم متوازی‌الاضلاع، مفاصل، بازو و جک نیوماتیک کار جابجایی قطعات را عهده دار می‌باشد.

مکانیزم متوازی‌الاضلاع در منیپولیتورهای مفصلی به سیستم کمک می­‌کند تا در حین بالا و پایین رفتن بازوی لیفت، پیوسته قسمت انتهایی (End effector) بازوی چرخان منیپولیتور­ موازی با افق قرار گیرد. به این ترتیب، محور دورانی تولینگ همیشه عمود بر زمین است. همچنین با دوران بازوی چرخان و تولینگ و تغییر فاصله نقطه اثر نیرو و جهت گشتاور، نیروی وارده به سیستم بالانس ثابت می­‌ماند و در نتیجه همواره تعادل سیستم حفظ می‌گردد.

بطور معمول، منیپولیتورهای مفصلی به دلیل وجود مکانیزم متوازی‌الاضلاع مشابه یکدیگر بوده و دامنه تولیدی آنها از لحاظ حداکثر بار مجاز و شعاع دسترسی نزدیک به یکدیگر است.

نمونه‌ای از یک منیپولیتور مفصلی

بخش‌های مختلف منیپولیتورهای مفصلی

در تصویر زیر یک منیپولیتور مفصلی نمایش داده می‌شود که اجزای تشکیل دهنده قبیل ستون، بازوی متوازی‌الاضلاع، بازوی چرخان، ترمزها و غیره مشخص شده است.

بازوی لیفت در منیپولیتورهای مفصلی

دو بازوی موازی به طول واحد تشکیل مکانیزم متوازی‌الاضلاع را می­دهند که در واقع قسمت اصلی یک منیپولیتور را تشکیل می‌دهد. ابعاد مقطع بازوها بسته به نوع طراحی، می‌تواند برابر نباشد و طول این بازو  به همراه طول کورس جک بالانس تعیین کننده ی لیفت منیپولیتور است.

مکانیزم متوازی‌الاضلاع در منیپولیتورها

  بازوی چرخان در منیپولیتورهای مفصلی

این قسمت، بازوی انتهایی منیپولیتور است که به مفصل  بازوی لیفت متصل می­شود. در این مفصل با وجود ترمز با کمک بدنه جک ترمز  امکان محدود کردن حرکت دورانی بازوی چرخان وجود دارد. این بازو بسته به نوع کاربرد می­تواند به شکل­های مختلفی طراحی گردد.

مکانیزم بازوی چرخان

تجهیزات تکمیلی منیپولیتورهای مفصلی

به منظور بهبود عملکرد یا ایجاد ویژگی‌های اضافی می‌توان در طراحی منیپولیتورها از بخش‌های مختلفی استفاده کرد هر یکی از این دستگا‌ه‌های تکمیلی ویژگی خاصی به منیپولیتورها می‌افزایند.

برخی از این تجهیزات به شرح زیر است:

  • ریل‌های منیپولیتورهای مفصلی
  • ترولی‌
  • چرخ پنجم
  • ترمز

 ریل منیپولیتورهای مفصلی

برای جابجایی منیپولیتورهای صنعتی و افزایش فضای دسترسی آن از ریل و ترولی استفاده می­گردد. معمولا با توجه  به شکل ظاهری منیپولیتورهای مفصلی و وجود بارهای خارج از مرکز از ریل‌های موازی با مقاطع مختلف استفاده می‌شود.

شرکت کاوان صنعت برای منیپولیتورهای مفصلی، جنس ریل را آلومینیوم با مقطع ناودانی استفاده می‌کند که توسط نگهدارنده‌های مخصوص مطابق به سازه سالن متصل می‌­شود. در منیپولیتورهای با PAYLOAD بیشتر با توجه به وزن منیپولیتور، ابعاد و اندازه ریل­ها نیز تغییر کرده و قویتر می‌شوند. پروفیل ریل منیپولیتور با PAYLOAD 150 کیلوگرم از U120 و در منیپولیتور با PAYLOAD 250کیلوگرم به بالا پروفیل آلومینیومی U160 استفاده می­شود.

ریل‌های آلومینیومی به همراه ترولی برای افزایش محدوده عملکرد انواع منیپولیتور

همچنین قابل ذکر است، برای نصب ریل به سازه موجود در سالن، نیاز به سازه­ی واسطی است که انجام آن در پروژه بصورت توافقی با مشتری صورت می‌پذیرد.

ریل‌های آلومینیومی کاوان صنعت از نمای جانبی

ترولی(Trolley) روی ریل‌های آلومینیومی

حرکت منیپولیتور در ریل توسط ترولی امکان پذیر می­شود. به این صورت که منیپولیتور از اولین و اصلی­ترین مفصل دورانی خود به ترولی متصل شده تا به کمک چرخ­های ترولی در ریل به حرکت درآید.

تراورس‌های ریل‌های آلومینیومی

چرخ پنجم روی منیپولتیور مفصلی

در مواقعی که از منیپولیتورهای مفصلی بزرگتر و سنگین­تر استفاده می­شود یا در ایستگاه­هایی که طول ریل زیاد است، حرکت دادن مجموعه توسط نیرویی که اپراتور اعمال می­کند به آسانی امکان پذیر نیست. در این صورت، برروی ترولی مکانیزمی نصب می­شود که می­تواند مجموعه را با فشردن یک کلید(push button) به حرکت در بیاورد.

این مکانیزم دارای یک چرخ با روکش لاستیک یا اورتان است که حرکت آن بوسیله زنجیر و چرخ زنجیر­های تعبیه شده در مکانیزم و یا یک گیربکس ساده از یک موتور بادی تامین می‌­شود.

نمونه ای از یک چرخ پنجم رابه صورت سه بعدی و نمای نصب برروی ترولی نمایش می‌دهد.

کلید‌های فرمان چرخ پنجم، برروی تولینگ تعبیه می­شوند و از دوکلید فشاری برای حرکت به سمت جلو و عقب استفاده می­کند.

 ترمز (Brake) در منیپولیتورهای مفصلی

هنگامی­ که منیپولیتور در وضعیت سکون قرار دارد و از آن استفاده نمی­‌شود برای جلوگیری از دوران مفاصل منیپولیتور و تولینگ از آن استفاده می‌­شود. این ترمزها در مفاصل مختلف تعبیه می‌شود.

 در شکل دو نمونه از ترمزهای ساخته شده در منیپولیتورهای کابلی و مفصلی توسط شرکت کاوان صنعت نمایش داده شده است. در ترمز منیپولیتور دو فک توسط یک سیلندر نیوماتیک به دو سطح دیسک ترمز فشرده می­شود و به علت نیروی اصطکاک بوجود آمده، از حرکت مفاصل نسبت به یکدیگر جلوگیری می­شود. ترمز دوفکی در مفاصل قوی­تر مورد استفاده قرار می­‌گیرد.

در ترمز مستقیم جنس قطعه­ای که با دیسک ترمز در تماس است نوعی لاستیک مخصوص مقاوم در برابر سایش است که با چسب به قطعه نگهدارنده چسبانده می­‌شود.

پس از نصب منیپولیتور در مکان مناسب و با توجه به نقاط گذاشت برداشت کوتاه­ترین و بهترین مسیر حرکت منیپولیتور معین می­شود و توسط این محدود کننده­‌ها که بر روی دیسک ترمز نصب می‌­شود و محدوده کاری منیپولیتور محدود می­‌شود. این اقدامات به دو دلیل زیر انجام می­شوند.

  • تاکید بر مسیر حرکت کوتاه‌تر منیپولیتور و کاهش زمان کاری
  • جلوگیری از برخورد منیپولیتور با اجسام موجود در کنار ایستگاه

محدودکننده‌های مفاصل بر روی دیسک ترمز بسته شده و با برخورد به بدنه سیلندر نیوماتیک، حرکت دورانی بازو را محدود می‌نماید.

نحوه انتخاب منیپولیتورهای مفصلی

روش انتخاب آنها وابسته به نوع پروسه کاری، وزن و ابعاد قطعه، فضای کاری، شرایط نقاط گذاشت و برداشت است.

  • قطعات با وزن بالا­تر از 150 کیلو گرم
  • وجود بارهای خارج از مرکز مانند جابجایی مخزن CNG در خطوط تولید خودرو
  • قطعاتی که ضمن جابجایی نیاز به نصب با دقت دارند.
  • برخی قطعات ریخته گری که به دلیل حرارت زیاد نیاز به افزایش طول تولینگ دارند.
  • قطعاتی که وزن آنها در طول پروسه کاهش می­یابد. ( تخلیه مایعات درون بشکه)

 نحوه نصب منیپولیتورهای مفصلی

نصب منیپولیتور به روش­های زیر انجام می‌پذیرد.

 ستونی: هنگامیکه حداکثر شعاع دسترسی منیپولیتور قادر به پوشش نقاط گذاشت و برداشت در محوطه کاری خود باشد، از این روش استفاده می­شود.

ریلی: در صورتی که نیاز به پوشش طولی از یک خط تولید در حال حرکت باشد از دو ریل موازی در کنار خط استفاده می‌شود.

منیپولیتور مفصلی در ریل‌های موازی

سقفی ثابت: گاهی اوقات اگرچه حداکثر شعاع دسترسی منیپولیتور قادر به پوشش نقاط مورد نیاز است ولی بر روی زمین محدودیت فضای کاری وجود دارد. در چنین مواقعی منیپولیتور به صورت ستون وارونه به سقف متصل می­‌شود.

منیپولیتور مفصلی با اتصال ثابت سقفی

منیپولیتورهای کاوان صنعت

کاوان صنعت سال‌ها تخصص و تجربه در زمینه تولید و نگهداری خطوط تولید، منیپولیتور (بالانسر) و ریل‌های آلومینیومی دارد. می‌توانید خطوط تولید خود را با ابزارهای کاوان صنعت بروز کنید.